Walt Disney

Et klassisk navn, en klassisk mann. Mange vil kanskje bli overrasket over hvor lang Walt Disneys filmhistorie strekker seg. Med utgangspunkt i de originale Disney klassikerne kan vi se hvordan gamle folkeeventyr fra hele verden har blitt amerikanisert og gjort om til en pengekrukke for filmindustrien.

Mange av Disneys tidligste produksjoner var tegnefilmer i sort-hvitt. Karakterer som Mikke mus er fortsatt like kjent i dag som de var i sin opprinnelige tid. I dag er Disney et stort selskap som eier bl.a Marvel og andre filmselskap. Når Walt Disney fremdeles levde hadde han mye mer kontroll over hva som kom inn og hva som gikk ut mens i dag har Disney blitt mye mer en bransje enn det det en gang var. Mange av de eldste tegnefilmene som handlet om Mikke og vennene hans går helt tilbake til 1920-tallet og selskapet har siden da produsert klassiker etter klassiker.

Den første originale Walt Disney spillefilmen kom ut i 1937 og het “Snøhvit og de syv dvergene.” Den banet veien for mange andre klassikere i framtiden. “Snøhvit og de syv dvergene” er basert på en tysk fortelling men de fleste kjenner til den amerikaniserte versjonen best. I den originale fortellingen er slutten mer grotesk enn i spillefilmen og mange andre aspekter ble endret for å gjøre filmen barnevennlig. “Tornerose” er også et eksempel på en gammel fortelling som Walt Disney Studios tok under vingene sine og gjorde sin egen. Her var de også nødt til å gjøre noen justeringer for å sikre seg at filmen var passende for barn.

Disney i dag er mye bredere og har utviklet seg til TV-kanaler og serier, samtidig som de framdeles produserer originale Disney-klassikere. Et av de nyeste fenomenene fra Disney er filmen “Frost” som er basert på Norge og norsk kultur. En typisk gjenganger i de originale Disney filmene er den stakkars fattigjenta som blir holdt på siden og ikke får yte av sitt fulle potensiell. Ofte er det andre jenter som på mange måter har et forsprang men ikke har hjertet på rett plass. Disse er ofte konkurrenter for hovedpersonen og lite sjarmerende. En klassisk Disney-slutt er der hovedkarakteren vinner til syvende og sist fordi det er det som er på innsiden som virkelig betyr noe. For eksempel, fattigjenta får drømmeprinsen og filmen avsluttes med et kyss.