Røyking på film

I svart-hvitt filmer fra gamle dager kunne vi se skuespillere røyke som skorsteiner i spillefilmer. Mennene røykte ofte pipe, og damene hadde disse lange filtrene som fikk røykingen til å se mer sofistikert ut. Sigarer var også vanlig, inkludert i tegnefilmer. I mange gamle Disney-klassikere kan vi se kjente og kjære karakterer, som Aladdin og Donald Duck, dampe i vei på sigarer – og den gangen var det ingen som reagerte.

Ikoner som Marilyn Monroe og James Dean hadde ofte en sigarett i munnviken, og det er ikke tvil om at grunnen til at røyking ble betraktet som kult var fordi slike mennesker holdt på med det. I dag røykes det fremdeles en del på film, selv om det var langt vanligere før. Det er dessuten langt større fokus på hvor farlig røyking faktisk er, enn noen gang tidligere. Unge er ivrige filmtittere, og derfor blir de sterkt påvirket.

Ikke lenger kult

Det er slutt på de tider hvor det var kult å røyke. I en del år nå har det vært en del kampanjer på gang for å få særlig de unge til å kutte ut denne uvanen, og det har garantert hatt en virkning. De unge røyker langt mindre, selv om en del snuser. Røyking har blitt mer og mer fremmedgjort, men dette kan faktisk gi røykingen et enda mer mystisk preg – særlig når vi ser det på film. For noen år siden gjorde serien Mad Men stor furore, og i og med at handlingen foregikk på 1960-tallet ble det røykt en del.

Slikt kan pirre nysgjerrighet blant unge, men alt i alt er det i dag heldigvis færre som røyker på film. Ikke er det lov å reklamere for tobakk heller, nettopp fordi myndigheter prøver å oppfordre folk til ikke å røyke. Siden filmer påvirker i så stor grad, er det viktig å være obs på dette. Det er ikke bare av helsemessige årsaker det hjelper å kutte ut røyken. Tenk bare på hvor mye penger det går an å spare på det i året.

Penger spart betyr bedre egenkapital, hvilket gjør at man kommer bedre ut av en kredittsjekk når man skal søke om et billig forbrukslån til viktige fremtidsinvesteringer. Når man er klar over hva man får igjen for ikke å røyke, kan man se skuespillere røyke på film uten at man selv blir påvirket av det. I norsk film har det vært svært vanlig å se den folkekjære Kristoffer Joner røyke den ene sigaretten etter den andre i løpet av én film, og det var dessuten mye røyking i Mannen som elsket Yngve.

Norge er en liten filmnasjon, men det er fort gjort å bli påvirket likevel. Røyking har fått en annen slags kultstatus nå som det ikke er «mainstream».