Personlig opplevelse

  • alexandra 

Noe av det som er magisk med film er betydningen den kan ha på livet til et menneske. Mange ser på film som lett underholdning, noe man setter på en fredagskveld mens man spiser pizza med familien eller et kinobesøk med en venn. På den andre siden kan filmer både påvirke og forandre liv. Om filmen er basert på en sann historie eller helt fiktiv er irrelevant. Film kan bidra til å forme personligheten til et menneske og for en person som er genuint film-interessert kan det å sette på en god film være lyspunktet i dagen.

Film er ofte noe man forbinder med varme minner fra barndommen eller en god følelse man fikk i kroppen når man gikk på skolen og læreren sa at dere skulle tilbringe timen på å se en spillefilm. Videre i livet kan en god film som blir betydningsfull for individet sitte med dem resten av livet og påvirke hvordan man tilnærmer seg enkelte situasjoner. Noen filmer kan skrives av som lett underholdning mens andre treffer hardt og sitter med deg i flere dager etter du har sett den. Film kan også provosere publikum ved å utforske temaer som er ubekvemme eller tabu.

Hvis vi ser på industridelen av filmbransjen er det mange regler og koder som må følges og når en film produseres blir den også analysert og gitt en rangering av innhold og aldersgrense. Enkelte filmselskap har temaer og sjangere de ikke liker å sponse, mens andre er mer åpne for sterke tema som utfordrer moralen til publikum. Jo større filmselskapet er, jo større begrensinger har de. Jo flere seere, jo mer press har selskapet på skuldrene for å levere en god film som inkluderer alle typer publikum. En optimal situasjon for et stort filmselskap vil være å produsere en film som underholder både barn og voksne. Disse selskapene er ofte motivert av penger og terningkast.

På den andre siden finnes det mange filmselskap som ikke motiveres av pengene, men bare av den rene lysten av å lage god film til verden. Mye godt innhold blir plassert på hyllen fordi strategiske tak kommer i veien for den kreative prosessen. Indie-selskap har som oftest mest fokus på innholdet til filmen og bryr seg ikke like mye om produksjonspresset. Slike selskap inkluderer ofte mer tabu tema i filmene sine og lager god film til tross av at det kan bli upopulært hos noen type publikum. En virkelig spesiell film er en film som får publikum til å tvile på sine egne verdier og moraler og provoserer noe inne i seeren. En diskusjon som varer i flere dager etter kinobesøket tyder på en film som virkelig har satt spor i publikumet.