Kriteriene for anmelding av filmer

  • lisa 

Å se en fantastisk film på kino er en av de beste opplevelsene i verden. Du brukte tross alt tid og penger på filmen, så det var bra at akkurat den var verdt det, men det ender ikke alltid opp slik. Noen ganger ser du en film som er så dårlig at den er morsom, mens andre ganger er den så irriterende at du ønsker å få pengene tilbake.

Dette er realiteten med flere filmer, da filmindustrien fortsetter å pumpe ut hundrevis av filmer hvert år. Vi går derfor til såkalte “profesjonelle kritikere” for å se hva de mener, men hvilke kriterier tar de i betraktning når de lager en positiv eller negativ anmeldelse?

Handling

Alle filmer har en handling. Det kan være alt fra tyver som prøver å stjele fra verdens største kunstgalleri, selv om Centum ville vært en bedre løsning for pengeproblemene, til en gutt som sitter under et tre hele dagen og prøver å finne en mening med livet. Filmer bruker ofte troper og klisjeer i et plott, og uansett hvor hardt det prøves, kan de ikke unngås.

Derfor er det viktig å vite at troper er retoriske virkemidler for filmen, men overdreven bruk kan være negativt. Vanligvis varer en film i rundt to timer, så handlingen burde være presis. En filmregissør kan hoppe fra synspunkt til synspunkt og la plottet virke “rotete”, men faktorene som driver fortellingen må til syvende og sist være sammenhengende.

Karakterer

Det er karakterene som forteller historien, om de så er statiske eller dynamiske. En film kan være drevet av et plott, som innebærer at filmen går med handlingen, eller karakterdrevet, der filmens styrke er i karakterene. Mange filmer gjør feil ved å la karakterene være for statiske, selv om filmen fokuserer på plottet, og motsatt. Dette er enklere sagt enn gjort, da det ikke er lett å lage en god karakter.

De kan raskt bli klisjéer, selv om det ikke var en del av direktørens intensjoner. For å unngå dårlige karakterer må hver karakter ha et mål de ønsker å fullføre, om det så er å redde verden eller å hente et glass vann. Hver eneste setning i dialogen må også ha en grunn for å være der, fordi det er setningene som definerer karakteren.

Totalt sett

Andre kriterier i en film kan inkludere budskap, lyd, og kvalitet. Et budskap er ikke nødvendig å ha, men noen av de beste filmene har et. Når filmer vil vise hvor ille en verden kan være, eller hvor dårlig moralen kan bli, ligger det mer dybde i ordene som blir sagt, og handlingene som blir gjort. Lyd, derimot, blir nesten alltid brukt i filmer, enten det er musikk eller lydeffekter, mens kvaliteten handler om skuespillet og hvor realistisk scenene ser ut.