En bakgrunn

Mange forbinder navnet “Hollywood” som hovedstaten av film og filmproduksjon fylt med glamour og stjerner. Den amerikanske filmindustrien har satt sitt spor i hele verdens liv siden begynnelsen av 1900-tallet og er fortsatt i full drift. Til tross for at trender og kvalitet har utviklet seg med årene, er Hollywood fortsatt på mange måter det samme Hollywood som eksisterte i Clark Gable og Rita Hayworth sine gyldne dager.

Romantiske filmer som “Gone with the wind” og “Casablanca” har banet veien for filmindustrien og satt tidlig sitt spor som klassikere, noe de framdeles ses på som. Hollywood-romansen har med tid blitt lett gjenkjennelig og er i dag en klisjé. Noe som var karakteristisk for en typisk romantisk film ut av studioene i Hollywood var det berømte kysset på slutten av filmen, som i dag har mistet den autentiske følelsen den en gang hadde, og er nå erstattet med mer kreative og originale slutter som publikum ikke forventer.

Mange skuespillere og regissører drømmer om å få en fot inn i døren til Hollywoods verden og hvis de var suksessfull der så hadde de klart det. Hvis vi virkelig ser på industrien og kulturen vil vi se store forandringer fra hvordan verdiene og kravene var helt i starten av dette fenomenet og hvordan det har utviklet seg til å bli det det er nå.

La oss se på det som var tiltrekkende med Hollywood og filmindustrien når den var helt fersk. Også film, fantasi og eventyr blir påvirket av samfunn, verdenspolitikk og trender. Mye av film som slår godt an på kino og blant folkemengden er film som reagerer på hvordan ting var i den tiden og som publikum kan relatere til.

Shirley Temple er et godt eksempel på dette. Under “The great depression” under 1930-tallet var en stor del av USAs befolkning arbeidsløse og levde av lommerusk. Tiden var tung, grå og lite håpefull. Dette ble reflektert i filmindustrien. Det å dra på kino å se lille Shirley Temple, med imponerende talent for både sang, dans, skuespill og ikke minst en karisma som strålte var et friskt pust og et glimt av lys og håp for alle i den tiden.

Noe så uskyldig som et lykkelig barn som sjarmerte folkemengde etter folkemengde med humøret sitt og ferdighetene sine var en ny start om et forhåpentligvis lysere, lettere og lykkeligere USA. Film har alltid hatt denne effekten på mennesker. Om det er fantasi eller virkelighet, har aldri egentlig hatt noe å si.

Denne reaksjonen har fulgt Hollywood gjennom årene. I det trender og samfunn har utviklet seg, har filmene og deres historier fulgt med. Etnisitet, hårfarge, romantikk, mote, politikk og mer er alle faktorer som har vært tydelig i Hollywoods historie gjennom årene og har påvirket hvordan mennesker ser på hverandre gjennom en kunstnerisk lense.