Blondine-komplekset

Gjennom tiårene har vakre blondiner dominert filmskjermene. Dette er et eksempel på noe som har blitt vasket bort med årene. Hvis vi ser på Hollywood i dag er ikke den ledende, sensuelle og forførende blondinen like tilstede som hun pleide å være før.

Dette kan ha sin opprinnelse i hva Hollywood representerte og hva de ville vise til verden. Blondiner var et symbol på noe uskyldig, likevel veldig seksuelt og dominerende. Et avbrekk for gifte menn i gjennomsnittlige ekteskap. Drømmekvinnen var skapt. Hun symboliserte frihet, spenning og fantasi for menn. Hollywood-blondinen kan deles inn i to hovedkategorier; Den dumme blondinen og den forførende blondinen.

Det mest perfekte eksemplet på “Den dumme blondinen” er Marilyn Monroe. Karakterene hun spilte reflekterte ofte dominansen mellom menn og kvinner og baserte seg i “Jomfru i nød-komplekset.” Den dumme blondinen var ofte veldig sjarmerende i hennes sjenerthet. Hun var ofte alene og hadde et behov for å få hjelp av eller støtte seg på menn. Dette reflekterte nok mange menns fantasier om å dominere og ta vare på en kvinne og fikk det mannlige publikum til å føle seg som sterke menn.

På den andre siden av skalaen er Mae West et godt eksempel. Selv om hun og Marilyn Monroe falt i samme kategori var de helt ulik i sin måte å opptre på. Den forførende blondinen var karakteristisk mer selvstendig og selvsikker. Dette var en mer komplisert tilnærmingsmåte men hvis gjort riktig, en enda mer suksessfull en. Mae West spilte ofte blondiner med rask og frekk humor som sto på egne ben og utfordret menn intellektuelt, samtidig som hun ikke mistet femininiteten ved karakteren sin. Denne type dame hadde mer ryggrad og appellerte ofte til men som likte en utfordring, samtidig som den appellerte til kvinner som så opp til denne måten å oppføre seg på.

Over årene har det vært mange forskjellige blondiner som har sjarmert Hollywood og film-industrien på sin unike og individuelle måte. Noen av de mest kjente blondinene i Hollywoods historie er; Marilyn Monroe, Mae West, Lana Turner, Jean Harlow og Jayne Mansfield. Jean Harlow spilte mye på sjarm og feminin humor for å appellere til publikum mens Jayne Mansfield som var kjent for bl.a sin fyldig byste brukte en mye mer moden og seksuell måte for å forføre publikumet sitt på. Hvordan alle disse blondinene skilte seg ut av mengden og fra hverandre var like mye et resultat av egen personlighet og interesse som det var av samfunnsforandringer.